Visste du detta?Nästan alla gravida kvinnor i Sverige idag uppger att de önskar amma sitt barn. Efter en vecka har dock nästan ett av fem barn fått ersättning. 


Flaskmatning fungerar ofta bra att kombinera med amning men kan ibland göra det svårt för barnet att amma och ibland vill inte barnet längre ha bröstet. Det finns fina tekniker att använda för att minska risken för detta men också en del sätt att återgå till amning om barnet blivit vant vid flaskan. 

Mjölkstas kommer vanligtvis inom den första veckan efter förlossningen när råmjölken förändras till mogen mjölk. Brösten blir ofta spända och gör ont. Helt ofarligt men kan upplevas obehagligt om man ej är förberedd. Finns sätt att lindra! 

Amning den första tiden kan göra ont men efter några veckor ska det inte längre vara smärtsamt att amma. Även den första tiden ska smärtan inte vara outhärdlig och speciellt inte hela tiden. Även här finns sätt att lindra och underlätta!  

Idag rekommenderas det att amma fritt, något som äldre generationer ofta kan tycka är konstigt. Barnet ska alltså få bröstet vid första signal och detta kan vara mycket ofta i början. Jag berättar mer om varför detta är viktigt när vi ses! 

Bröstmjölk innehåller allt ditt barn behöver de första sex månaderna utanför magen. Eller ja, vi här i norden behöver även extra tillskott av D-vitamin, något du kommer att få från din BVC sköterska.

Bröstmjölk påverkar immunsystemet positivt på många sätt. Ammade barn har färre diarrésjukdomar, luftvägsinfektioner, urinvägsinfektioner och öroninfektioner. 


Förresten, ersättning kostar upp emot 100 kr/förpackning. Bröstmjölk är alldeles gratis och finns alltid med dig!